AKP’nin üzerinde çalıştığı sokak köpekleri yasa tasarısı henüz onaylanmasa da büyük polemiklere neden oldu. İddialara göre yasanın çıkması halinde 30 gün içinde sahiplenilmeyen sokak köpekleri uyutulacak, yani öldürülecek…
CHP Kocaeli milletvekili Hurşit Güneş de bu polemiğe dahil olan siyasilerden biri oldu. Güneş, yasa tasarısı hakkında ötanazi benzetmesi yaparak şu ifadeleri kullandı:
“13 Nisan tarihli sayısında The Economist dergisi “Yardımlı Ölüm” (Assisted Dying) başlıklı ve temel olarak ötanazi hakkı üzerine bir yazıyı yayınlamıştı. İlgiyle ve mesafeyle okumuştum.
Ötanazi çoğu ülkede yasak, ancak İngiltere’den hemen haftada bir uçağa atlayıp İsviçre’ye ölmeye giden oluyormuş. Bunların çoğu yaşlı ve varlıklı kişilermiş. Tabii kararı bireyin kendisi veya bilincini yitirmiş ise en yakınları veriyor.
Şimdi batıda tıbben ölüme çok yaklaşmış ve geri kalan sürede çok ıstırap çekileceği halde bunun öne alınma hakkı tartışılıyor. Ben buna iki yönden karşıyım. Biri (kimseyi bağlamaz) dini inancımdan ötürü. İntihar yasaklanmıştır. (Ancak yanlış anlaşılmasın aslında yasak olan öldürmektir, can almaktır!) İkincisi de felsefi olarak doğada can alma değil, yaşatma üzerine bir düzeni sürdürmeliyiz. İntihar da nihayet bir cinayettir. Başkasını değil, kendini öldürüyorsun. (İdamı da suçlu için bir kurtuluş, infaz edeni de katil yapan bir işlem olarak görürüm)
Şimdi bütün bunları neden yazdım? Konu tabii sokak köpekleri. Çok tedirgin eden bir durum elbette. Çünkü insanları öldürebiliyorlar. Onların şu andaki halleri de ayrıca acıklı. Açlıktan kuduruyorlar.
Ben ölüme ve öldürmeye karşı olan biri olarak uyutulmayı da kabul etmiyorum. Ne insan, ne de hayvan için. Ancak kısırlaştırma yöntemiyle de gelinen sayının azaltılabileceğini düşünmüyorum. Çok büyük insan kapasitesi ve mali kaynak gerekiyor. Çünkü doğum sayısını çok aşan bir kısırlaştırma yapamadığınız takdirde nüfus artmaya devam eder. Bu kadar sayıda köpeğin barınakta beslenmesi de yerel yönetimlerin kapasitesini aşar.
Bu konuda tartışmaya ve doğru politikayı belirlemeye ihtiyaç var. Vicdanen bizi üzmeyecek bir çözüm bulmalıyız.”
HURŞİT GÜNEŞ KİMDİR
23 Nisan 1957 Ankara doğumlu olan Hurşit Güneş, Dışişleri eski Bakanı Turan Güneş’in oğlu.
1986 yılında Belçikada kurulan Avrupa Ekonomik Birliği’nin kurucu üyesi olan Güneş 1990 yılında doçent oldu ve aynı yıl iki meslektaşıyla Avrupa Birliği’nin Avrupa Entegrasyonu Proje Ödülü’nü kazandı.
1991 yılında kurulan DYP-SHP koalisyon hükûmetinde Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü’ye ekonomik konularda başdanışmanlık yaptı. Bu görevi sürecinde Rekabet ve Tüketici Yasa Tasarıları Komisyonu Başkanlığını yaparak bu yasaları hazırlattı.
1994 yılında Manchester Üniversitesi’nde (İngiltere) misafir öğretim üyeliği yapan Güneş 1996 yılbaşında profesörlüğe atandı. 1997-2002 döneminde yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda finansal kuruluşa danışmanlık yaptı.
Marmara Üniversitesi İngilizce İktisat Bölümünde 25 yıl Para Teorisi, Para Politikası ve Bankacılık ile lisans-üstü düzeydeki Yüksek Makro Teorisi ve doktora düzeyindeki Seçilmiş Para Teorisi Konuları derslerini verdikten sonra, 2010 yılı başında da emekliye ayrılarak Bahçeşehir Üniversitesi’ne geçti.
2001-2010 döneminde ekonomik konularda köşe yazarlığı yaptığı Milliyet gazetesinden 26 Mayıs 2010 tarihi itibarıyla CHP Parti Meclisine seçilince ayrıldı. Yayımlanmış 6 kitabı ve çok sayıda makalesi var.
4 Kasım 2010 tarihinde CHP Genel Başkan Yardımcılığına getirilince Bahçeşehir Üniversitesi’nden de ayrılan Güneş 24. Dönem Kocaeli Milletvekili olarak TBMM’ye girdi. Aynı zamanda Türkiye-İsviçre ve Türkiye-İzlanda Parlamentolararası Dostluk Grubu üyesi…